11/09/2012

TE100 diskussioon TEUK konverentsil Tartus

Diskussioonipaneel TE100 konverentsil TEUK 2012 Tartus
Taastuvate kütuste kasutamine on moodne teema ja peale Roheliste kollektiivset poliitilist enesetappu pole vaja olnud kaua oodata uut teemapüstitust. Täna kannab seda ideoloogiat Taastuvenergia Koda, mis koos Keskonnaühenduste Kojaga on välja töötanud visiooni (strateegiaks ei saa seda veel nimetada) Eesti energiasektori täielikuks üleviimiseks taastuvkütuste kasutamisele. Seda plaani nimetatakse TE100 ja seda arutati koos taastuvenergeetika ekspertidega TEUKi konverentsi raames Tartus.

Taastuvenergeetikas on täna huvitavad ajad. Ühelt poolt on viimase viie aasta jooksul investeeritud sektorisse rohkem kui eelneva veerandsaja aasta jooksul kokku. Teiselt poolt on  tegemist valdkonnaga, mis absoluutselt ei allu ultraliberaalsele turumajandusloogikale ning vajab suuremahulist riikliku toetust. Seda eriti olukorras, kus see peab konkureerima teiste riiklikult toteeritud energiatehnoloogiatega, nagu selleks on põlevkivienergeetika. Seetõttu käib selle arendamine lünklikult ja riikliku lööktöö korras, mis ühele rahamahukale valdkonnale teps mitte kasuks ei tule. Lööktöö ja kampaaniamaiguline on ka TE100 algatus. Kui see asjaolu kõrvale jätta, siis on tegemist muidu kiiduväärt ettevõtmisega, mis pikas perspektiivis suurendab Eesti linnade ja asulate võimet oma varustatust energiaga parandada ning oma igapäevast keskkonnamõju vähendada. Või vähemasti loob selleks eeldused, nagu moodsas kõnepruugis on kombeks öelda.

Diskussioon TE100 üle TEUKi raames oli paraku nadivõitu. Kahjuks on nii, et plakatid, mis Tallinnas tunduvad põnevad ja eesrindlikud, muutuvad Tartusse jõudes lihtsalt... plakatiteks. Ei TE100 eestkõneleja Rene Tammist ega paneeli juhtinud Peep Siitam polnud endale selgeks teinud, et Lõuna-Eesti on täna regioonina kogu Eesti taastuvenergeetika sektorit vedamas kuni 40% küündiva taastuvkütuste osaga lõpptarbimises (Eesti keskmine on pisut üle 20% ja EL keskmine üle 10%) ning, et Tartus on see number tõenäoliselt isegi suurem (detailne analüüs on sellekohta alles koostamisel). Auditoorium, mille ees Tammist ja Siitam diskuteerisid, on teemaga tegelenud aastaid ja aastakümneid (mitmel juhul läbi kogu oma teadusliku karjääri) ning teab valdkonnaga seotud tehnilisi ja sotsiaal-majanduslike probleeme (ja lahendusi) neist paremini.

Valdkonnas pikka aega töötanud inimesed teavad hästi, et taastuvenergeetika arendamist takistavad probleemid pole tehnilised, vaid on seotud kogu Eesti energiasektori juhtimise ja koordineerimisega (loe Riigikontrolli raporteid siit, siit ja siit). Nende probleemide ja võimalike lahenduste kohta kahjuks diskussiooni ei toimunud. TE100 murdis TEUKil sisse lahtisest uksest, kuid ei suutnud seletada, kuhu ta on minemas ning kuidas ta plaanib sinna kohale jõuda.

MEMO: väldi ühepoolset ja kallutatud diskussiooni, isegi kui Sa siiralt usud seda, mida üks osapool räägib. Inimestel hakkab väga kiiresti väga  i g a v.

No comments:

Post a Comment